The Prague Gate most probably dates back to the end of the 13th century, when the early medieval fort was replaced by a new system of fortifications. The town walls originally had two gates: the preserved Prague Gate and the Labe (Elbe) Gate, which no longer exists. The first preserved written mention of the Mělník fortifications from the 2nd half of the 14th century refers to this Labe Gate. During its lifetime the Prague Gate underwent several building alterations. The most significant of these was the Renaissance modification from 1536 when one and a half storeys were added on the top. Further reconstructions occurred in 1652 and 1799, when the building caught fire and had to be partially rebuilt. The fortification system gradually fell into disuse during the 19th century and the same fate could have befallen the Prague Gate, which was sold off in 1836 and subsequently used as a water reservoir. The last significant alterations were carried out between 1916 and 1920 according to plans by the architect Kamil Hilbert. At present the building is used as a gallery and tearoom.
READ MORE

Work involved renovation of the outer casing of the Prague Gate, renovation of selected stone parts in the interior, installation of new historically appropriate wrought iron grilles and repairs to the roof frame, which was damaged by rot.
During the restoration and building work several new stone elements were discovered, which broadened the scope of knowledge regarding the history of the building. For this reason new historical and architectural research was carried out as a follow up to the previous survey of Mělník’s town fortifications, which took place in 1980. The most important new discovery was the medieval staircase at the northern side of the tower, which was made newly accessible. The experts also inserted probes into the masonry at the forth level of the tower and located a stone niche and a hollow space. It was originally anticipated that this might have been the site of another staircase now hidden in the strong walls but the probes disproved this presumption.
We were also responsible for rewiring the building, and the installation of new heating radiators and dehumidifiers.

  • Address:

    Vodárenská ulice, Mělník

  • Client:

    The Town of Mělník

  • Description of work:

    Restoration and construction work

  • Realization:

    2010

SEE MORE